Babával futás

fotó 5 2Hogyan öltöztessem a babát?

Nagyon fontos, hogy ne magunkhoz öltöztessük babánkat. Mi mozgunk, ő pedig egy helyben ül, ráadásul menetszél is éri.

Célszerű mindig rétegesen öltöztetni, hogy menet közben is tudjuk le vagy felöltöztetni. Télen remek szolgálatot tesznek a bundazsákok, fülvédős sapkák, kesztyűk. Nagyobb gyermekkel bátran menjünk futni mínuszokban is, csak figyeljünk, hogy jó melegen öltöztessük fel.

Nyáron a napvédelemre különösen ügyeljünk. Kenjük be babánkat napkrémmel, és igyekezzünk minél jobban óvni a direkt napsütéstől napernyőkkel, vagy akár textilpelenkák felcsipeszelésével. Nagy hőségben semmiképp se fussunk, edzésünkhöz nyáron a reggeli, vagy kora esti időpontok javasoltak.

Ha a napszemüveget elviseli magán, akkor az UV-sugárzás miatt azt is érdemes ráadni csöppségünkre.

Étel, ital, játék, rágcsa, frissítő?

A legfontosabb, hogy babánk jól érezze magát közös sportolásunk során. Általában álomba ringatja a babakocsi szemünk fényét, ha mégsem, akkor is békésen nézelődik, gagyog.

Ha viszont nem lenne így, érdemes az éppen aktuális kedvenc játékát magunkkal vinni, ha lehet egy felcsíptethető játék formájában, vagy cumikedvelőknek a cumi is segítség lehet. A kocsi tárolójában mindig vigyünk magunkkal frissítőt, itassuk gyermekünket is. Érdemes a korának megfelelő rágcsát is betenni, kifli, keksz, banán jól jöhet bármikor.

Hány évestől hány éves korig fussunk gyermekünkkel?

6 hónapos kortól akár 4-5 éves korig is futhatunk együtt, ez szoktatás kérdése. De előfordulhatnak hullámok is, amikor kevésbé van kedve babánknak egy helyben ülni, leginkább mozgás fejlődési szakaszokban, ilyenkor nem kell erőltetni.

Viszont érdemes később újra próbálkozni, mert általában elmúlik, és újra jó móka a közös futás. Nagyobb korban már elmesélheti a napját a kis lurkó, amíg apa vagy anya futva hallgatja. 

Bővebben a blogon: Nyáron mikre figyeljünk? | Hidegben hogyan fuss babáddal?

10395195 892134140800975 7336401129730100961 nNem káros a babának a rázkodás? Hogy szokták bírni?


Rázkódás

A rázkódás káros lehet neki. Különösen az első 6 hónapban kell körültekintőnek lenni. Ezért is javasolt 6 hónapos kortól kezdeni a futást. Sokat beszélnek mostanában arról, hogy az sem jó, ha apa boldogan dobálja a feje felett gyermekét vagy húzza-vonja játék közben. Induljunk ki gondolatban ebből.

A speciális futó kocsik tulajdonságairól fentebb már (írtunk) beszéltünk, ezek azok, ami miatt egy jó kocsinál, nem kell tartani a rázkódástól. (plusz a rugózás, dőlésszögek, tengelytáv, felfújható kerék). Ez nyilván nem azt jelenti, hogy nyugodtan vágjunk neki egy kátyúval teli járdának, vagy egy girbegurba hegyi útnak. 6 hónapos kor alatt azokkal sem javasolt futni, mert gyermekünknek vízszintesen a legegészségesebb, és mivel még nem tudja tartani a fejét és nem tud önállóan ülni, sportüléses kocsiba nem javasolt tenni.

Baba szemmel

Általánosságban az a jellemző, hogy a kisebb babák futás közben alszanak, ha pedig már nagyobbak, vagy nem fáradtak, akkor nézelődnek, mivel a megszokott környékhez képest érdekes és változatos a táj. 30-60 percet már egészen kis kortól élveznek, de szoktatás kérdése, mert akár egy 2 órás félmaratoni távot is tudnak élvezni, ott különösen sok az új inger.

Ehhez csak fel kell készülni egy kis frissítővel, elemózsiával és játékkal. Érdemes a babakocsi alsó kosarába tenni mindig egy kis vizet, kiflit, banánt és a babakocsira csíptethető legkedvesebb játékokat, rágcsálható kedvenceket. Cumit kedvelőknek segítség lehet a cumi is.

Bővebben a blogon: Miért nem rázzák a futó kocsik a babákat?

Partnereink

  • wn
  • whl inv
  • promo box
  • szent imre
  • borsylogo 1
  • cmkfej
  • HB banner copy

Victory Eremakaszto logo