Sportélet, mielőtt és miután Életet adtál!

Már maga a szülés is felfogható egy kemény,fárasztó edzésnek de leginkább életünk legmeghatározóbb,legintenzívebb izommunkája.
Fel lehet rá készülni?

IGEN! Bizony akik sportoltak a fogantatás előtt,és a terhesség ideje alatt is,azok nagyobb akarat erővel és kitartással,de mindenek előtt jobb állóképességgel (vagyis kevésbé viseli meg őket)hozzák világra természetes úton babájukat. Kevesebb utólagos szövődménnyel találkoznak. A terhesség alatti sportolás sok mindentől függ,és természetesen a hölgyek egyéne válogatja mi az ideális testmozgás számukra.

A legfontosabb a pulzuskontroll,a savasodást vagyis az anaerob jellegű mozgások elhagyása,a nagyobb izommunkák mint pl a súlyemelés kerülése,illetve helyes végrehajtása minden általunk végzett gyakorlatnak.
Köztudott,hogy az első 3 hónapban vagyis 12 hétben amíg meg nem tapad biztosan a méhfalon a magzat,míg a tested hozzá nem szokik a tömérdek hormon beindulásához,és Te is hozzászoksz a tested adta jelzésekhez,hogy mi az amit meg mersz csinálni,nem nagyon szabad edzeni. Itt most kifejezetten Edzésre gondolok! Sokak számára ezekben a hetekben a futás sem ajánlott. Hosszú séták,szoba kerékpár használata viszont javasolt,mert serkenti a keringést így a pocakban fejlődő magzat is friss,oxigénnel ellátott vérhez juthat.
Várandóság alatt az ajánlott mozgásformák,pilates,kismama jóga,hosszú séták a jó levegőn/futópadon,(aki futott előtte is az futhat amíg nem zavarja a pocakja,de nagyon odafigyelve teste minden rezzenésére és a baba reakciójára!a méhszalagok könnyebben kinyúlhatnak,sérülhetnek,ha nem vagyunk elég óvatosak),Terhes torna,illetve személyi edzés,ahol tényleg egyénre szabottan zajlik az óra.

how-to-exercise-during-pregnancy-2-300x219
Minden mozgás amit a várandósság alatt végzel,segít abban,hogy egészséges maradj,a szülés gördülékeny legyen,és hogy utána gyorsabban tudj regenerálódni.
A terhesség alatt felszedett kilókat nagyban befolyásolja,hogy mozogtál e és helyesen táplálkoztál e.
Lelkünknek,testünknek egyaránt szüksége van a mozgásra,hiszen izommunka alatt endorfint termelünk. (Ez kb akkor kezdődik amikor az izmok elkezdik a tárolt glikogént lebontani).
Ettől jobban fogjuk magunkat érezni,és egyből megvan a késztetés is,hogy másnap is tegyünk valamit az egészségünk érdekében!

Szülés után a nők nagy része egyedül marad a csöppséggel a nap nagy részében,ami lelkileg és testileg is megterhelő,és rá hárul az a hatalmas felelősség,hogy életben tartson,és mindent megadjon annak a kisembernek aki ettől a pillanattól azt is befolyásolja akaratlanul,hogy anyuka mikor sportolhat.

bb-yoga
Nem mindenkinek adatik meg a szuper nagymama,a szuper anyós és a szomszéd néni akikre bármikor rá merjük hagyni a lurkót,hogy egy órácskát lecsippentsünk a napból ami csak rólunk szól.Természetesen aki megteheti ezt az tegye is! Szükség van rá,hogy az anya foglalkozzon önmagával,és most nem a fodrászra meg a manikűrösre gondolok.
A sport olyan tartást és belső motivációt ad,amit nagyon jól ki lehet használni a gyermekünk nevelésénél is. Higgadtabbak maradunk bizonyos szituációkban,simán végig csináljuk a keményebb napokat is,és a legfontosabb,hogy példát mutatunk! Nem csak gyermekünknek és közvetlen családunknak,barátainknak de az egyre motiválatlanabb társadalomnak is. Ha mindezt a lehetőséget,hogy sportolhatunk és ráadásul akár ezt a gyermekünkkel is tehetjük már nem pocaklakóként,kihasználjuk,életminőségi ugrásban lesz részünk!

Vályi – Egri Annamária (edző)

www.fussbabakocsival.hu

Oszd meg!