Kezdetek

A Fuss Babakocsival Egyesület családunk, civil kezdeményezéséből jött létre.  A Nyári család célja az volt, hogy minél több családdal megismertesse Magyarországon a babakocsis futást, nagyon hasznosnak és építőnek tartottuk. Első perctől fontos alapelvek szerint építkeztünk, a biztonságos babakocsis futás alapjait tettük le és azóta is ezt képviseljük. Számunkra a legfontosabb, hogy a futó család mindegyik tagja biztonságos kereteken belül élvezze az együtt sportolást.

Alapelvek, melyeket mi képviselünk

A gyerek az első

Számunkra első perctől egyértelmű volt gyermekünkkel való futás kapcsán, hogy Ő az első. Vagyis, az igényeihez alkalmazkodunk, semmit nem erőltetünk. Ha kitűzünk egy távot, de gyermekünk nem partner benne, nyűgös, akkor rövidebbet futunk. Ha viszont békésen szundikál 2-3 órát, akkor futunk ameddig kedvünk tartja.

Amennyiben szomjas, éhes, pelenkázni kell, megállunk és ellátjuk. Igazodunk azokhoz az életszakaszokhoz is, amikor mozgásfejlődéséből adódóan „mehetnéke” van, és kevésbé akar babakocsiba ülni. Ezekben az esetekben megoldjuk és egyedül futunk. Ezt a sportot ha jól űzzük, mind élvezzük. hiszen a gyermek levegőn van, együtt van a szülővel és a szülő is remekül kikapcsolódik a kocogásnak hála.

Biztonság

Rögtön a fuss babakocsival mozgalom indításakor észleltük, hogy Magyarországon nincsenek megfelelő futóbabakocsik, pedig a biztonságos közös futás alapfeltétele egy futóbabakocsi. Ezért szépen fokozatosan egy profi gépparkkal rendelkező kölcsönzőt építettünk ki.

Segíteni szeretnénk, hogy minél többen ki tudják próbálni a biztonságos babakocsis futást nagyobb beruházás nélkül

 és megtapasztalják mekkora különbség van egy városi és egy futóbabakocsi között. Érdemes kölcsönözni, ha még hezitáltok, hogy nektek való sport-e, vagy ha tanácstalanok vagytok, hogy milyen márkát válasszatok. Legfontosabb, hogy megfelelő időben (6 hónapos kortól) és megfelelő babakocsival fussatok, hiszen így tudjátok megóvni a gyerekeket a rázkódástól és nektek is így lehet kellemes futóélményetek.

Egymás támogatása

Egy erős közösség épült ki a Facebookon való aktivitásnak hála.  Sok együtt futás, futónagykövetségek, közösségi események vannak mindenfelé. A kezdőket segítik a régi, tapasztaltabb futók, 

így érdemes csatlakozni csoportunkhoz hiszen rengeteg kérdésre kaphattok válasz sőt, akár profi használt futóbabkocsikat is találhattok a csoporton belül.

Etikus viselkedés a versenyeken

BSI futónagykövetként a BSI-vel közösen egy verseny etikettet dolgoztunk ki, amit kérünk tartsatok be. Bővebben itt olvashatsz róla.

A babakocsis futók, a gyerekek és többi futó védelme és biztonsága érdekében alakítottuk ki a szabályokat. 

Kérünk benneteket, nagyon körültekintően fussatok a versenyeken, hiszen a nagy tömegben a babakocsikkal nehéz dolgotok lehet!  Azt javasoljuk, hogy babakocsival csak kisebb családias hangulatú vidéki versenyeken fussatok a gyerekekkel, nagy versenyeken próbáljatok meg egyedül futni.