Milyen a futó babakocsi?

Most akkor kell speciális kocsi a futáshoz vagy nem?

Nem kötelező és nem lehetetlen futni bármilyen típusú kocsival, de az ideális és kényelmes baba és mama szempontból is, a speciális futó kocsi.

Nem felétlenül kell a 2014-es modellt beszerezni, kölcsönözni is lehet!

Főleg ha már vettünk egy méregdrága kocsit mindenféle kiegészítővel és most találtuk, ki, hogy de jó lenne kipróbálni a babakocsis futást.

De néhány fő szempontot vegyünk figyelembe ha kocogásunk során gurítjuk babánkat.

3 kerék, hosszú tengelytáv!

Biztonsági okokból az egyik legfőbb tudni való, hogy a futó kocsik 3 kerekűek. Mivel hosszú a tengely, messze van egymástól az első és a két hátsó kerék, nagyon stabilak. Ráadásul a súlypont is általában lentebb van mint a 4 kerekű kocsiknál. A tengelytáv miatt - ahogy azt tapasztalni is fogjuk - nehezebben kormányozható mint 4 kerekű társai, meg kell szokni.

Fix első kerék!

Na így aztán már tényleg feje tetején van minden. 🙂 3 kerék és még az egyik fix is? IGEN! Szintén biztonsági okokból az első kerék vagy alapból fix, vagy fixálni kell!! Gondoljunk csak bele, hogy mi lenne, ha futás közben az első kerék valamerre elkanyarodna? Borulás veszélyes lenne! A megszokott, 4 bolygós kerékhez képest nehéz elképzelni hogyan is lehet így irányítani a kocsit, de lehet! Csak meg kell tanulni. Így is lehet kanyarodni, csak máshogy. Vagy picit meg kell emelni a kocsi elejét, vagy kisebb kanyarnál az is elég lehet, ha ellentétes irányba terhelünk a toló karnál. Néhány alkalom után belejön az ember.

Minél nagyobb, annál jobb!

A kerék átmérője általában minimum 20-30 cm szokott lenni. A tereptől függően egészen nagyok is lehetnek, mint egy gyermek bicikli kereke. Minél nagyobb az átmérő, annál könnyebb vele futni.

Vannak durvább bordázatú kerekek terepre, és simábbak az országútra. Itt is a biciklihez tudnám hasonlítani a tulajdonságokat. Általában Magyarországon beton úton futunk babánkkal, ezért akár csendes utcákon, akár briga utakon kocogunk , mindkét típusú kerék alkalmas lehet

Felfújható, nem tömör!

A rázkódás szempontjából nagyon fontos, hogy ne tömör kerekű kocsival fussunk. Mindenképp felfújható, szelepes kereke kell legyen a kocsinak, hasonlóan egy biciklihez.

Fék vagy karpánt!

A futó kocsik általában plusz fékkel rendelkeznek. Így nem csak akkor lehet lábbal egy kallantyúval lefixálni ha megállunk, hanem menet közben például egy lejtőn lefelé is tudunk fékezni, lassítani a sebességen. Ugyanis a toló karon van egy hasonló fék mint a bicikliken. Ha nincs, akkor pedig a babakocsit egy karpánttal szokták ellátni, hogy i semmiképp se tudjon „megszökni", elgurulni tőlünk. Ebben az esetben a szalag egyik vége a toló karra van rögzítve, a másik felét pedig csuklónkra rögzítjük.

Biztonsági öv és ülés

Általában a kocsik 5 pontos biztonsági övvel rendelkeznek. Az ülések gyakran kellemesen körül ölelik a gyerekeket. A háttámla általában dönthető, néha akár teljesen vízszintesbe leengedhető, hogy kisebb babáknak is kényelmes legyenek, illetve ha babánk elbóbiskolt, kényelmesen feküdhessen.

Napellenző

Fontos megjegyezni még, hogy ezek a kocsik hosszú, néha íves kupolával rendelkeznek, hogy a gyermeket mindenképp védje a naptól és az esetleges menetszéltől is. Plusz napernyők felszerelése nehezítené a kocogást, ez sokkal praktikusabb megoldás. A legtöbb típusnál a napellenző tetején egy átlátszó kis kukucskáló ablak van, hogy lássuk babánkat, tudjunk vele kommunikálni.

Összecsukás

Könnyen és viszonylag kicsire össze lehet csukni ezeket a kocsikat, gyakran akár egy mozdulattal. Általában a hátsó kerekek kiszedése egy gomb nyomással eltávolítható, így félbe hajtva, kerék nélkül kisebb autókba is beférnek.

Mettől meddig használhatók ezek a futó kocsik?

Általában 6-8 hónapos kortól javasolt futó babakocsival futni mert sport ülések miatt a babának már stabilan kell ülni és tartani a fejét. Ha ettől előbb akarunk kocogni, mózeskosaras kocsit kell beszereznünk aminek az alap tulajdonságai megfelelnek a futó kocsinak. Típustól függően általában 3-4 éves korig használhatóak ezek a babakocsik, de egyes esetekben akár a gyermek 5 éves koráig is.

És az extrák..

Lengéscsillapító

Vannak olyan kocsik -főleg a terepre szánt modellek – amiknél nagyon ügyelnek a lengéscsillapítóra, így szuper jó rugózással készítik a kocsikat.

Zsebek, tároló rekeszek a futó babakocsin

Ha babakocsival bárhova útnak indulunk, tudjuk, hogy mennyi mindent kell vinni. Futásnál sincs ez másképp. Mivel babánk néha edzés közben unja a banánt, érdemes vinni kedvenc játékot, pelenkát, rágcsálnivalót és frissítőt . Erre az új modelleknél nagyon figyelnek, a napellenzőre és háttámlára is gyakran több zsebet is tesznek, illetve mint általában itt is alap, hogy az ülő rész alatt rekesz található. Bizonyos gyártóknál még olyat is láttam, hogy a gyermek ülésében belül, két oldalt a kezeinél vannak mini zsebek amibe az üdítőt vagy játékot bele lehet tenni.

Eső védő és szúnyog háló

Van aki szeret szitáló esőben futni vagy épp menet közben szakad le az ég. Általában a gyerekek is érdekesnek találják a kopogó esőcseppek, őket nem zavarja, ha eső védőt teszünk a kocsira. Ezek könnyen, egy pillanat alatt felhelyezhetőek a kocsira, akárcsak a szúnyoghálók.

Kellemes, vidám kocogást kívánunk az egész családnak! 🙂

Olvass a Blogon: Hogyan vegyek futó babakocsit?

Ha értesülni szeretnél eseményeinkről iratkozz fel hírlevelünkre, és cserébe ingyenes letöltheted babakocsival futóknak szóló kisokosunkat.

Sárdi Szilvia
Sárdi Szilvia
Tovább olvasom
Mivel jelenleg is aktív bérlőtök vagyok, szeretném megköszönni, hogy vásárlás előtt lehetőségem van több babakocsit is kipròbálni. Az átadás és az időpont egyeztetése nagyon rugalmasan ment, a babakocsi, amit kaptam olyan, mintha új lenne. Alig várom a következőt Köszönöm!
Lévainé Halmos Kata
Lévainé Halmos Kata
Tovább olvasom
Többször is béreltem ikres futóbabakocsit Fruzsiéktól. Rövid és hosszú távra is. Nagyon jó állapotban lévő kocsikat kaptunk, télen ajándék lábzsákokkal. Mindenkinek jó szívvel ajánlom Fruzsiékat korrekt, rugalmas, kedves anyuka ♥️
Brunda Anett
Brunda Anett
Tovább olvasom
A Fruzsiéktól bérelt Thule glide típusú futóbabakocsi szuper, újszerű állapotban volt, élmény volt vele a futás. Számomra nagyon hasznos volt kipróbálni pár hónapig ezzel a kocsival a futást mielőtt saját kocsiba beruháztam. Én nem Thule-t vettem de most már látom hogy a Thule az igazi ! Az átadás nagyon gördülékenyen ment, igazán rugalmas a csapat.