Babával futás

Hogyan öltöztessem a babát?

Nagyon fontos, hogy ne magunkhoz öltöztessük babánkat. Mi mozgunk, ő pedig egy helyben ül, ráadásul menetszél is éri.

Célszerű mindig rétegesen öltöztetni, hogy menet közben is tudjuk le vagy felöltöztetni. Télen remek szolgálatot tesznek a bundazsákok, fülvédős sapkák, kesztyűk. Nagyobb gyermekkel bátran menjünk futni mínuszokban is, csak figyeljünk, hogy jó melegen öltöztessük fel.

Nyáron a napvédelemre különösen ügyeljünk. Kenjük be babánkat napkrémmel, és igyekezzünk minél jobban óvni a direkt napsütéstől napernyőkkel, vagy akár textilpelenkák felcsipeszelésével. Nagy hőségben semmiképp se fussunk, edzésünkhöz nyáron a reggeli, vagy kora esti időpontok javasoltak.

Ha a napszemüveget elviseli magán, akkor az UV-sugárzás miatt azt is érdemes ráadni csöppségünkre.

Étel, ital, játék, rágcsa, frissítő?

A legfontosabb, hogy babánk jól érezze magát közös sportolásunk során. Általában álomba ringatja a babakocsi szemünk fényét, ha mégsem, akkor is békésen nézelődik, gagyog.

Ha viszont nem lenne így, érdemes az éppen aktuális kedvenc játékát magunkkal vinni, ha lehet egy felcsíptethető játék formájában, vagy cumikedvelőknek a cumi is segítség lehet. A kocsi tárolójában mindig vigyünk magunkkal frissítőt, itassuk gyermekünket is. Érdemes a korának megfelelő rágcsát is betenni, kifli, keksz, banán jól jöhet bármikor.

Hány évestől hány éves korig fussunk gyermekünkkel?

6 hónapos kortól akár 4-5 éves korig is futhatunk együtt, ez szoktatás kérdése. De előfordulhatnak hullámok is, amikor kevésbé van kedve babánknak egy helyben ülni, leginkább mozgás fejlődési szakaszokban, ilyenkor nem kell erőltetni.

Viszont érdemes később újra próbálkozni, mert általában elmúlik, és újra jó móka a közös futás. Nagyobb korban már elmesélheti a napját a kis lurkó, amíg apa vagy anya futva hallgatja. 

Bővebben a blogon: Hidegben hogyan fuss babáddal?

Nem káros a babának a rázkodás? Hogy szokták bírni?

Rázkódás

A rázkódás káros lehet neki. Különösen az első 6 hónapban kell körültekintőnek lenni. Ezért is javasolt 6 hónapos kortól kezdeni a futást. Sokat beszélnek mostanában arról, hogy az sem jó, ha apa boldogan dobálja a feje felett gyermekét vagy húzza-vonja játék közben. Induljunk ki gondolatban ebből.

A speciális futó kocsik tulajdonságairól fentebb már (írtunk) beszéltünk, ezek azok, ami miatt egy jó kocsinál, nem kell tartani a rázkódástól. (plusz a rugózás, dőlésszögek, tengelytáv, felfújható kerék). Ez nyilván nem azt jelenti, hogy nyugodtan vágjunk neki egy kátyúval teli járdának, vagy egy girbegurba hegyi útnak. 6 hónapos kor alatt azokkal sem javasolt futni, mert gyermekünknek vízszintesen a legegészségesebb, és mivel még nem tudja tartani a fejét és nem tud önállóan ülni, sportüléses kocsiba nem javasolt tenni.

Baba szemmel

Általánosságban az a jellemző, hogy a kisebb babák futás közben alszanak, ha pedig már nagyobbak, vagy nem fáradtak, akkor nézelődnek, mivel a megszokott környékhez képest érdekes és változatos a táj. 30-60 percet már egészen kis kortól élveznek, de szoktatás kérdése, mert akár egy 2 órás félmaratoni távot is tudnak élvezni, ott különösen sok az új inger.

Ehhez csak fel kell készülni egy kis frissítővel, elemózsiával és játékkal. Érdemes a babakocsi alsó kosarába tenni mindig egy kis vizet, kiflit, banánt és a babakocsira csíptethető legkedvesebb játékokat, rágcsálható kedvenceket. Cumit kedvelőknek segítség lehet a cumi is.

Bővebben a blogon: Miért nem rázzák a futó kocsik a babákat?

Ha értesülni szeretnél eseményeinkről iratkozz fel hírlevelünkre, és cserébe ingyenes letöltheted babakocsival futóknak szóló kisokosunkat.

Sárdi Szilvia
Sárdi Szilvia
Tovább olvasom
Mivel jelenleg is aktív bérlőtök vagyok, szeretném megköszönni, hogy vásárlás előtt lehetőségem van több babakocsit is kipròbálni. Az átadás és az időpont egyeztetése nagyon rugalmasan ment, a babakocsi, amit kaptam olyan, mintha új lenne. Alig várom a következőt Köszönöm!
Lévainé Halmos Kata
Lévainé Halmos Kata
Tovább olvasom
Többször is béreltem ikres futóbabakocsit Fruzsiéktól. Rövid és hosszú távra is. Nagyon jó állapotban lévő kocsikat kaptunk, télen ajándék lábzsákokkal. Mindenkinek jó szívvel ajánlom Fruzsiékat korrekt, rugalmas, kedves anyuka ♥️
Brunda Anett
Brunda Anett
Tovább olvasom
A Fruzsiéktól bérelt Thule glide típusú futóbabakocsi szuper, újszerű állapotban volt, élmény volt vele a futás. Számomra nagyon hasznos volt kipróbálni pár hónapig ezzel a kocsival a futást mielőtt saját kocsiba beruháztam. Én nem Thule-t vettem de most már látom hogy a Thule az igazi ! Az átadás nagyon gördülékenyen ment, igazán rugalmas a csapat.