Lehet-e szoptatás alatt futni?

Igen! -ugyanúgy, ahogy más intenzív sportot is végezhetsz, ha néhány dologra odafigyelsz, nem lesz gond a szoptatással.

Nagyon gyakori tévhit, hogy a futás, vagy a bármilyen más intenzív vagy “izzasztó” mozgás árt a tejtermelésnek. Pedig a termelt tej mennyiségét leginkább a baba étvágya és a szoptatás gyakorisága befolyásolja, nem az, hogy te mennyit mozogsz! Egy kis internetes kutatással lehet találni szoptató maratonistát és vízilabdázót is. Néhány dologra érdemes odafigyelni:

  1. Fontos a fokozatosság!  Ne akarj rögtön egyéni rekordokat dönteni, fokozatosan növeld a tempót, a távot és az edzésgyakoriságot.
  1. Igyál sokat, különösen edzésnapokon.
  1.  A közhiedelemmel ellentétben az izomláz, illetve anaerob mozgás esetén keletkező esetlegesen felszaporodott tejsav sem veszi el feltétlenül a baba kedvét az anyatejtől.(Az izomláz fő oka egyébként az újabb kutatások szerint nem is a tejsav, hanem az  adott izomban keletkező mikroszakadások). A tej íze nem állandó, befolyásolja az, amit mi eszünk, a baba hozzá van szokva ehhez (ebben persze lehetnek egyéni ízlésvilágú babák is, figyeld a baba reakcióit).
  1. Érdemes figyelni, hogy futás előtt szoptasd meg a babát, és ürítsd ki a melledet, futás után pedig zuhanyozz le, hogy az izzadság sós íze eltűnjön a bőrödről.
  1. Mindenképpen viselj megfelelő méretű, jól tartó, de a melleket nem elszorító sportmelltartót! Így megóvhatod a melledet a rázkódás okozta megnyúlástól. Ha szükséges, akár dupla melltartót is hordhatsz- fő a kényelem!
Kulcsár Vajda Enikő
Edző, posztnatális specialista PFA, az Anyatest Projekt oldal szakmai vezetője

Ha értesülni szeretnél eseményeinkről iratkozz fel hírlevelünkre, és cserébe ingyenes letöltheted babakocsival futóknak szóló kisokosunkat.

Sárdi Szilvia
Sárdi Szilvia
Tovább olvasom
Mivel jelenleg is aktív bérlőtök vagyok, szeretném megköszönni, hogy vásárlás előtt lehetőségem van több babakocsit is kipròbálni. Az átadás és az időpont egyeztetése nagyon rugalmasan ment, a babakocsi, amit kaptam olyan, mintha új lenne. Alig várom a következőt Köszönöm!
Lévainé Halmos Kata
Lévainé Halmos Kata
Tovább olvasom
Többször is béreltem ikres futóbabakocsit Fruzsiéktól. Rövid és hosszú távra is. Nagyon jó állapotban lévő kocsikat kaptunk, télen ajándék lábzsákokkal. Mindenkinek jó szívvel ajánlom Fruzsiékat korrekt, rugalmas, kedves anyuka ♥️
Brunda Anett
Brunda Anett
Tovább olvasom
A Fruzsiéktól bérelt Thule glide típusú futóbabakocsi szuper, újszerű állapotban volt, élmény volt vele a futás. Számomra nagyon hasznos volt kipróbálni pár hónapig ezzel a kocsival a futást mielőtt saját kocsiba beruháztam. Én nem Thule-t vettem de most már látom hogy a Thule az igazi ! Az átadás nagyon gördülékenyen ment, igazán rugalmas a csapat.