Hogyan kezdj el futni szülés után?

Az egyik leggyakoribb kérdés, hogy mikortól lehet futni szülés után- általában az a jellemző, hogy aki szeretne edzeni, az mielőbb belevágna, akár azért, mert hiányzik a sport, akár azért, mert fogyni szeretne, akár mert csak szüksége van egy kis zavartalan egyedüllétre a szabadban. Pedig nem érdemes sietni! A tested meghálálja, ha adsz neki időt. Jöjjenek a legfontosabb tudnivalók, 6+1 pontban.

1. Mikortól lehet futni?

Leghamarabb a szülés után 4 hónappal ajánlott belekezdeni, de csak ha addigra tökéletesen regenerálódtál, semmilyen hasizom vagy gátizom/inkontinencia problémád nincsen, és a szülés előtt is rendszeresen futottál- ez meglehetősen ritka. Ezért általánosan mégis inkább ajánlott, és sokkal biztonságosabb MINIMUM 6 HÓNAPOT VÁRNI a szülés után. Addig érdemes valamilyen célzott regeneráló programot végezni, ami foglalkozik a testtartás helyreállításával, a gátizom erősítésével, a hasfal tónusának helyreállításával, illetve az ízületek mozgásterjedelmével, a szalagok megerősítésével.

2. Milyen távval érdemes kezdeni?

Amennyi jólesik, de ne lepődj meg, ha ez sokkal kevesebb, mint ami a szülés előtt volt! Kezdetben ne a minél több kilométerre törekedj! A nagyon lassú tempójú sokkilométeres futások helyett javasolt inkább rövidebb, de tempósabb intervallokat futni, hogy mielőbb tudj ismét technikailag helyesen, hatékony, anatómiailag biztonságos és ergonómikus módon futni. Ezt a hosszú döcögős futások nem segítik, a zötyögés viszont árt a kismedencédnek és az ízületeidnek, minél nagyobb túlsúly van rajtad, annál inkább.

3. Kell-e futóbabakocsi?

Ha gyerekkel tudsz csak futni, akkor mindenképpen! És nem azért, hogy megint költeni kelljen valamire, vagy mert jól néz ki – fontos a baba biztonsága, kényelme szempontjából is, illetve azért , mert csak egy nagyon könnyedén, félkézzel is tolható, stabil, jól forduló járművel tudsz jó technikával futni. Ha erőlködve tolod a kocsit, ami minden nagyobb bukkanónál majdnem felborul, vagy elkanyarodik, akkor nem csak élvezhetetlen lesz a futás, de a tartásod is görcsössé válik, a karod-vállad befeszül, elvész a futás természetes lendülete és az optimális futótechnika. Lehet, hogy elsőre nem találod meg a neked ideális, kényelmes típust- kérj kölcsön, bérelj, próbálgass amíg meglesz a megfelelő!

4. Mit érdemes még beszerezni hozzá?

A futás azért jó, mert alig kell hozzá valami! Egy, a lábadnak és a terepviszonyoknak megfelelő futócipő (vigyázz, lehet, hogy a lábad mérete, alakja megváltozott a terhesség alatt), egy jól tartó sportmelltartó, és mehet! ( Nagyobb mellűek akár dupla melltartóban is futhatnak). Érdemes valamilyen futóapplikációt letölteni, ha vágysz a számszerűsíthető

5. Elmegy-e a tej tőle?

Nem! Nagyon gyakori tévhit, hogy a futás, vagy a bármilyen más intenzív mozgás árt a tejtermelésnek. Figyelj a fokozatosságra, igyál sokat, különösen edzésnapokon, és nem lesz gond. A közhiedelemmel ellentétben az izomláz esetén keletkező esetlegesen felszaporodott tejsav sem veszi el feltétlenül a baba kedvét, a tej íze amúgy sem  állandó, befolyásolja az, amit mi eszünk.

Arra viszont érdemes figyelni, hogy futás előtt szoptasd meg a babát, és ürítsd ki a melledet, futás után pedig zuhanyozz le, hogy az izzadság sós íze eltűnjön a bőrödről.

6. Mivel érdemes kezdeni a szülés utáni sportot, ha nem a futással? Mivel válthatod ki a futást az első hónapokban?

A tested regenerációja szempontjából érdemes  valamilyen célzott  programot végezni, ami foglalkozik a testtartás helyreállításával, a kondícióval,  a gátizom erősítésével, a hasfal tónusának helyreállításával, illetve az ízületek mozgásterjedelmével, a szalagok megerősítésével.

Ha nagyon fiatal vagy, sokat mozogsz és mozogtál világéletedben, közte sok természetes mozgást- gyaloglást, guggolást- akkor elképzelhető, hogy magadtól is jól tudsz regenerálódni- de későbbi szülésnél, ülőmunkát végezve, alapvetően egy mozgásszegény környezetben sajnos általában már nem tud magától helyrejönni a testünk, hacsak nem foglalkozol ezzel célzottan. Sebaj, a gyerek születése jó alkalom és inspiráció a rendszeres mozgás beépítésére a napjaidba!

Ha vágysz a szabadban való intenzív mozgásra, a hat hét leteltével sétálj sokat-  például emelkedőn felfelé, egyenetlen talajon, a szabadban gyalogolni felér egy intenzív edzéssel!

+1: Mikor NE fuss?

Kismedencei  és gátizomproblémák esetén (például kismedencei szervek süllyedése, sérve, inkontinencia) keress fel erre specializálódott nőgyógyászt, urogynekológust, lehet, hogy célzott terápiát, gátizomtornát, esetleg valamilyen kiegészítő eszközt, például speciális tampont javasol majd a futáshoz.

További írásaim a témában:

https://wmn.hu/wmn-egszsg/49453-nyomas-gyurd-ki-magad-szules-utan-mielobb–vagy-megsem

https://www.anyatestprojekt.hu/mit_csinalj_a_szules_utan/

https://www.anyatestprojekt.hu/ismeretterjesztes_3_futni_szules_utan/

https://divany.hu/szuloseg/2016/05/24/harom_fontos_szempont_ha_futni_kezdene_szules_utan/

Kulcsár Vajda Enikő
Edző, posztnatális specialista PFA, az Anyatest Projekt oldal szakmai vezetője

Ha értesülni szeretnél eseményeinkről iratkozz fel hírlevelünkre, és cserébe ingyenes letöltheted babakocsival futóknak szóló kisokosunkat.

Sárdi Szilvia
Sárdi Szilvia
Tovább olvasom
Mivel jelenleg is aktív bérlőtök vagyok, szeretném megköszönni, hogy vásárlás előtt lehetőségem van több babakocsit is kipròbálni. Az átadás és az időpont egyeztetése nagyon rugalmasan ment, a babakocsi, amit kaptam olyan, mintha új lenne. Alig várom a következőt Köszönöm!
Lévainé Halmos Kata
Lévainé Halmos Kata
Tovább olvasom
Többször is béreltem ikres futóbabakocsit Fruzsiéktól. Rövid és hosszú távra is. Nagyon jó állapotban lévő kocsikat kaptunk, télen ajándék lábzsákokkal. Mindenkinek jó szívvel ajánlom Fruzsiékat korrekt, rugalmas, kedves anyuka ♥️
Brunda Anett
Brunda Anett
Tovább olvasom
A Fruzsiéktól bérelt Thule glide típusú futóbabakocsi szuper, újszerű állapotban volt, élmény volt vele a futás. Számomra nagyon hasznos volt kipróbálni pár hónapig ezzel a kocsival a futást mielőtt saját kocsiba beruháztam. Én nem Thule-t vettem de most már látom hogy a Thule az igazi ! Az átadás nagyon gördülékenyen ment, igazán rugalmas a csapat.