Hogyan vegyek futó babakocsit?

Mik a fontos szempontok? Melyik babakocsi márkák a legalkalmasabbak futásra? Mennyibe kerül? Baba boltban sehol nem találtok?  Hol lehet használtat venni??? Segítsééég!!

Ha valaki most kezdi a babakocsis futást, első kérdései között az szerepel, hogy kelle-e futó babakocsi?? Ha olvasgat kicsit korábbi blog bejegyzéseinkben vagy a weboldalunkon, akkor rájön, hogy kell! 🙂 Főleg ha rendszeresen szeretne futni és akár versenyezne is!

Kölcsönző

Először is el kell dönteni, hogy mennyire gondoljátok komolyan a babás futást. Ha benne van a pakliban, hogy ez csak egy fellángolás, akkor mindenképp javaslom, hogy először kölcsönözzetek. Ez mindenképp jó megoldás lehet azoknak is akik venni akarnak, mivel sok márkát ki tudtok próbálni, megnézni, megfogni, beletenni a babátokat. Mindenkinek más a kényelmes…

Milyen legyen a kocsi?

1, Fix vagy bolygós

Fontos kérdés, hogy fix kerekes kocsit szeretnétek vagy bolygósíthatót. A profi, kifejezetten futó kocsik teljesen mások mint a hagyományosak. Korábbi bejegyzésünkben olvashattad, hogy ezek fix kerekesek, hosszú a tengelytáv, nagy felfújható kerekei vannak a rázkódás elkerülése miatt. Ezek a kocsik városi használatra kevésbé kényelmesek mami szempontból mivel hosszúak, kanyarodásnál meg kell emelni az elejét. Viszont futásnál tökéletes. Van viszont az átmeneti megoldás, ez a bolygósítható első kerekes futó kocsi. Így ha futunk vele fixáljuk az első kereket, ha viszont városban szaladgálunk, bolygósítani lehet. Általában a hátsó 2 kerék nagyobb, (40 cm) mint az első. Ezt viszont, csak magas kategóriájú márkáknál javasoljunk mint pl a BOB, mert előfordulhat rosszabb kocsiknál, hogy az első kerék kotyog, szitál, nem lehet vele egyenesen futni erő kifejtés nélkül.

2, Dőlésszög

Fontos előre végig gondolni, hogy mennyire szeretnénk dönteni az ülést. Némelyik modell 140-160 fokban dönthető, de előfordul olyan is ami vízszintesig. Aludni kényelmesen tud gyermekünk már 140-160 foknál is bőven. Futás közben nem igazán javasolt  ledönteni biztonsági okokból, csak ha megálltunk és alszik a gyermek, akkor fektessük le. Ha futás közben véletlenül borulás lenne, akkor döntött pozícióban gyermekünk beütheti magát, ülő pozícióban a jobb kocsiknál a váz megóvja.

3, Napellenző

Érdemes olyan modellt választani aminek nagy a napellenzője, mert ez széltől és naptól is óvja a picit.

schwinn-instep-arrow

Újat vagy használtat? És hol?

Aki komolyabban fut, versenyzik is akár és több gyerekkel is használná, mindenképp vegyen újat ha megengedheti magának. Mi például alapból futásra alkalmas kocsit vettünk, amihez mózeskosár is volt, így nekünk nem is volt másik kocsink. Ha pedig csak ez az egy van, nem is drága. Sajnos Magyarországon nem igazán lehet kapni futó kocsikat csak 1 weboldalon, de ott elég borsos áron,  így külföldi oldalakat érdemes böngészni és berendelni, 5 nap alatt postázzák.

Használt kocsik is nagyon jók vannak, mivel a nagy márkákra is rábukkanhatunk ha szerencsések vagyunk, ám az a baj, hogy ez is csak külföldi oldalakon fordulhat elő velünk. (Ebay, Amazon) Itthoni oldalakon nagyon régi, leharcolt vagy nem is kifejezetten futó kocsik kaphatóak „futó babakocsi címszóval”.

sport-utility-stroller-77

Milyen márkát vegyünk?

Ez már csak pénztárcánktól függ. Sok márkát teszteltünk, ezeket kölcsönzőnkben ki lehet próbálni. Mindenképp javaslom, hogy egy teszt futásunkon vagy a kölcsönzőnkben megnézzétek, megfogjátok a kocsikat vásárlás előtt. Kényelmes kell legyen a futónak is a tolókar magassága, be kell, hogy férjen az autóba és persze a babának is kuckós kell legyen, hogy szívesen üljön benne.

Konkrét márkák amiket mi jó szívvel ajánlunk:

BOB a leginkább kedves nekünk. Baba és szülő szempontból is ideális! Fix és bolygós kerékkel is teljesen megbízható, kifejezetten kényelmes vele futni. (Revolution SE, Ironman, Utility)

Magas kategóriás,de árban már barátibb a Schwinn, Instep, Jeep is.

Legolcsóbb és szerintünk a legkevésbé kényelmes baba szempontból, de sok tulajdonsága mégis jó ha sima aszfalton futunk vele a Crown. De ebből kizárólag a fix kerekes, mert a bolygós kerék futás közben gyakran zötyög, szitál.

Következő bejegyzésünkben kis videókat mutatunk be a kocsik összes jó és rossz tulajdonságáról.

Fuss babakocsival

Fruzsi

Oszd meg!