A villamos is aluszik… Esti altatós praktika!

Nem akar elaludni a gyerek esténként? Már 10 óra és még mindig pörög, a kanapén ugrál? Van erre megoldás? VAN!

Este fél 8, apa haza ér a munkából. Már a kapukód beütése után mikor csipog egy rövidet a telefon, Olivér sikítva rohan az előszobába és tépi fel az ajtót, hogy kirohanjon a lépcsőházba apa elé. Majd sikítva rohan vissza hozzám és bújik belém mert ezzel el is kezdődött a szokásos fogócska, bújócska apával. Zsolti még öltönyben és kabátban van, de máris indul a játszás. Autózás, birkózás, a szokásos esti fekvőtámaszozás apa hátán. Aztán jön a fürdés ami még jobban felpörgeti Olivért mert imád pancsolni. Alig tudjuk kiszedni a kádból, de végül sikerül, viszont az öltöztetés se megy simán. A víztől kellően tovább pörög, így az esti tejet megissza, de azonnal ahogy befejezte folytatná a szaladgálást motorozást a lakásban vagy a kanapén ugrálást. Mikor 9-f10 felé ránézünk az órára általában jön a sóhaj valamelyikünktől, hogy „Te Úristen, már f10 van, hogy lesz ebből alvás???” MEGMONDOM! 🙂

fotó 1 23

Szerintem a folyamat teljesen normális. Nem gondolom, hogy bármit elrontottunk, ha egyáltalán gyerek nevelésben lehet olyat, mert én úgy gondolom az a helyes amit a szülő annak gondol. Hogy meddig szoptat, hol alszik, hogyan alszik el, mikor és mit eszik azt teljesen egyéni és mind rendben lehet. Mivel apa nagyon keveset van itthon a sok munka miatt és az az idő általában csak játékkal telik, nyilván alig várja Olivér, hogy haza érjen és induljon a szokásos ceremónia. Miért nem pörögne fel? És el lehet-e egyáltalán kerülni? Nem hinném.
Tehát mit is tudunk csinálni, hogy ne ugráljon a fejünkön minden este 10kor a gyerek? Vagy akár, ha a délutáni alvásnál is nehezen alszik el vagy nem megy neki egyedül?
Öltöztessük fel az évszaknak megfelelően, vegyük fel a futó ruhánkat és cipőnket, csináljunk néhány térdkörzést, boka körzést és bemelegítő gimnasztikát, majd tegyük be gyermekünket a futó babakocsinkba és menjünk el futni! 🙂 Ha alvás időben kocogunk napközben, garantáltan 10-15 percen belül elalszik, ráadásul a jó levegőn van, így valószínűleg simán alszik 1,5-2 órát, nekünk pedig megvan a napi test mozgás.

fotó 4 16
És mi van az esti alvással?

fotó 1 22

Nálunk ez úgy működik most télen, hogy aznap vagy nem fürdetjük, vagy ha muszáj akkor még délután. 8-fél 9 körül teszünk rá tiszta pelenkát, tiszta ruhát, ráhúzzuk az overállt, betesszük a bundazsákba, sapka, kesztyű és ha 5C alatt van a hőmérséklet akkor még az esővédőt is ráhúzzuk a kocsira. Bekapcsoljuk a kocsin a bringa lámpákat, felveszünk mi is egy halom fényvisszaverőt és a kocsin is van bőven,aztán elindulunk vele futni és bizony 15 percen belül általában már szundít is. Mikor lefutottuk a távot amit akartunk, itthon kivesszük a kocsiból, betesszük az ágyba és levesszük az overállt. Ezt végig alussza, közben megcsináljuk az esti tejet amit félálomba megiszik és alszik tovább. Na ebben az esetben, már 9re- tuti alszik és nekünk is van egy nyugis, hosszú esténk.

fotó 2 22
Hozzá kell tennem, hogy mi nagyon szerencsések vagyunk mert a 17. kerületben egy olyan lakóparkban lakunk, ahol tükör aszfalt van és gyakorlatilag este már nincs autóforgalom, de amúgy is csak az jön ide aki itt lakik. Így mindig csendes, bármikor futunk. Ezt az esti futást anyukáknak máshol nem biztos, hogy jó szívvel ajánlanám, de mi itt simán bevállalhatjuk mert biztonságos.
DE a délutáni alvást érdemes kipróbálni, mert ha nem akarunk éppen dolgozni vagy főzni amíg babánk alszik, akkor a napi sportunkat kiélvezhetjük békésen alvó gyermekünkkel is!

Szeretettel:

Fruzsi

Fuss babakocsival

Oszd meg!