Kiegyensúlyozott apa-fia kapcsolat napi 1,5 órában? Lehetséges?

A mai világban jellemző sajnos, hogy apa reggel korán elmegy dolgozni és este f8kor ér haza. Ebben nem is volt még semmi, csak a munka. És hol marad a sport vagy bármi szabadidős tevékenység? Keveset van együtt a család, anya sokat van kettesben a babával, nincs felnőtt társaság, magányosnak érzi magát. Nehéz helyzet ez mindenkinek, mókuskerék.. Hogyan lehet ebből mégis kihozni a maximumot? Hogyan lehet jó kapcsolatot kialakítani első perctől ennyire kevés időben apa és babája között?Szerintünk nem lehetetlen.

Olivér még csak most lesz ugyan 2 éves, de apa, teljesen tökéletesen tudja helyettesíteni anyát. Szeparációs szorongás sem volt, mert apa majdnem pont olyan mint anya. Hogy csináltuk?

Zsolti nagyon jó apukának ígérkezett már szülés előtt is, minden gyerek imádja mert közvetlen, természetes és azonnal képes „lemenni gyerekbe”. Lógnak rajta a lányok fiúk egyaránt, kicsitől a kamaszig. Így sejthető volt, hogy jó apa lesz. Ettől el is érzékenyültem már kapcsolatunk elején is, és nagyban szerepet játszott abba, hogy gyorsan fülig szerelmes lettem.Anyaként állíthatom, hogy az egyik legjobb tulajdonsága a férjnek, ha a gyerekekkel jól bánik, szeretettel, nyitottsággal van irányukba egy fárasztó munkanap után is. Zsoltiban ezt nagyon becsülöm és szeretem.

533367 10151517153494470 704140187 nTehát mit tettünk, hogy apa-fia szerelem legyen?:)

Olivér születése után, azonnal úgy alakítottuk a minden napjainkat, hogy apa a sok munka ellenére minőségi időt tölthessen fiával. Egyre több közös fix programot vezettünk be.

Fürdetés

Mindig hazaért az esti fürdésre és első naptól ő fürdette Olivért. Persze voltak bénázások az elején, de mindenkinek vannak, anyának is lenne. Így ez lett az első közös fix apa-fia program.

Mókázás, játszás 
Ahogy nyílt Olivér értelme, egyre több lett a mókázás levetkőzés és pizsibe bújás közben is. Így gyakorlatilag az esti ceremónia apa dolga lett. Anya pedig közben összekapta a lakást amennyire lehetett. Most, hogy már lassan 2 éves, hosszabbra nyúlik azt esti bújocskázás, fogócskázás, autózás.

Altatás

Viszonylag hamar, pár hónaposan hozzá szokott ahhoz is, hogy apával aludjon el. Zsolti imádta ha rajta feküdt Olivér, mivel mind a ketten nagy örömmel hordoztuk kendőben is, megszokta, hogy mindig test kontaktunk van, aludni is így szeretett, úgyhogy ledőlt Zsolti a fotelba és rágömbölyödött Olivér amíg el nem aludt.

FUTÁS1238760 721998057814585 2057686986 n
Zsolti hamar kezdett futni Olivérrel, mózes kosaras futó kocsival.  Így annak ellenére, hogy Olivér utálja a babakocsit, a futás mégis szent lett neki.Ezt Zsolti azért találta ki, mert a rengeteg irodai munka mellett a sportra igénye volt, és nem akart több időt elvenni a gyerekezéstől. Ezért aztán Apával heti 2-3 alkalommal mindig mentek fél-egy órákat legalább. Így történt meg az is, hogy 10 hónaposan már lefutották a Nike félmaratont. Ahogy növekedett Olivér, a „megyünk futni” vezényszóra bemászott a kocsiba és örömmel hajtotta az apját. Szokásos kis köleses rágcsáját, vizes kulacsát és cumiját azért mindig követelte, de ezekkel a kiegészítőkkel akár 1,5 órát is tudtak együtt futni. Olivér nagyokat aludt vagy nézelődött. Mostanában pedig előfordul, hogy dumál vagy énekelget.
Egyik legjobb dolog az volt, hogy elkezdtek a srácok futni. Így apa se mondott le a sportról, maradt kiegyensúlyozott, ráadásul energiát adott neki a kikapcsolódás, Olivér pedig megszokta és már ragaszkodik a közös futásokhoz. Olyannyira, hogy Zsolti egy kisebb műtét miatt nem futott vele 1 hónapig és 2 hét után már mászott be a kocsiba és magyarázott, hogy indulás.
Régen olvastam valahol, hogy a férfiakban az egyik legszerethetőbb tulajdonság az, ha a gyerekükkel csodás kapcsolatuk van és láthatjuk, hogy milyen jó apák. Nekem szerencsém van, mert ezt látom abban a kevés időben amíg együtt lehetnek a srácok. 🙂

1185279 721797071168017 445475015 n 1

Hajrá apák! Ne maradjatok ki babátok gyerekkorából, mert ezeket a közös élményeket nem lehet újra élni! Beszéljetek anyával, hogy igenis jó úgy minden ahogy Ti csináljátok a gyerkőc körül, mert nem kell mindennek ugyanúgy történni ahogy anya csinálja. Nincsenek kőbe vésett szabályok. Nekem szerencsém volt, hogy könnyen el tudtam fogadni, hogy apa másképp csinál sok mindent, de az teljesen rendben van, mert Olivér a figyelmet és jó szándékot ugyanúgy megkapja. Nekünk anyukáknak meg kell tanulni az elengedést, ami nagyon nehéz mert 9 hónapig a pocakunkban növekedett a kis szerelmünk, de óriási segítség, ha apa első perctől aktív részese az új családi modellünknek. 🙂

Szeretettel:

Fruxi
www.fussbabakocsival.hu

Oszd meg!