Miért nem rázzák a futó babakocsik a babákat?

A legtöbb babakocsis futót az a kritika éri, hogy kirázza gyermeke lelkét és a rázkódás káros a babára. A babakocsis futás valóban egészségtelen lenne gyermekünkre?

A rázkódás, főleg a baba egy éves kora előtt valóban kerülendő. Ezért is ajánlott, hogy gyermekünkkel lehetőség szerint jó minőségű útszakaszon, aszfalton kezdjük el a futást. Azonban az út minősége mellett még hangsúlyosabb, hogy olyan babakocsival induljunk sportolni, amit futásra terveztek.

Egy hétköznapi babakocsival – benne a babával – nem biztonságos a futás, ugyanis az nem rendelkezik azokkal a futó kocsikra jellemző adottságokkal, amelyek elősegítik, hogy az egyenetlen felületű utakon se érje a babát egészségtelen mértékű rázkódás. Akármennyire is célunk, hogy a lehető legsimább aszfalton fussunk, elkerülhetetlen egy kisebb kátyú, járdaszegély vagy rosszabb minőségű útszakasz. Ameddig a babával korábban csak sétáltunk, addig ennek nem volt akkora jelentősége, futás esetében azonban ez akár káros is lehet, ha gyermekünk túl fiatal.

S hogy a káros mértékű rázkódást elkerülendő milyen specialitásokkal is rendelkezik egy futó kocsi, azt, a következőkben szemléltetjük egy esernyő babakocsi és egy jó nevű futó kocsi példáján.

Levegővel töltött nagy kerekek

Egy futó kocsi (angolul” jogger”) általában 40 cm-es átmérőjű hátsó kerekekkel és legalább 30 cm-es első kerékkel rendelkezik. A nagy kerekek jóval könnyebben gurulnak át a dudorokon, kevésbé reagálnak a kisebb kátyúkra és így jelentősen kevesebb rázkódás éri a babát (ugyanúgy, mint amikor ugyanazon az úthibán egy terepjáró vagy egy személyautó fut végig). A levegővel töltött gumikerék pedig már eleve elnyeli a rázkódás egy részét.

levegős kerek csokkentett

Hatékony felfüggesztési rendszer

A legtöbb futó kocsi különböző minőségű felfüggesztéssel is rendelkezik az esetleges rázkódás további csökkentésére.

felfüggesztés csokkentett

Kerekek közötti távolság

A futó kocsiknál az első kerék messzebb van a baba súlypontjától. Ez lehetővé teszi, hogy az első kerekek szabadabban gurulnak át az út dudorjain és így szintén kevesebb rázkódást közvetít a gyermekre. Gondoljunk csak bele, mikor egy buszon a kerék fölött ülünk, vagy távolabb tőle. Hatalmas eltérést érzékelhetünk.

tengelytav 1 csokkentett

Döntöttebb ülés szög

A hétköznapi babakocsikhoz képest az ülés szög – állított pozícióban – valamivel döntöttebb a futó kocsiknál. Ez is szintén a rázkódás okozta sokk hatásának csökkentését szolgálja, ugyanis a döntöttebb ülés szög miatt nagyobb felületen oszlik el a rázkódási sokk (feje, hát és fenék) és az nem koncentráltan a gerincoszlopot éri.

ülesszög csökkentettjpg

Megjegyzés: a legtöbb futó babakocsi csak akkor ajánlott, ha a baba már tud önállóan ülni. Azonban vannak olyan futó kocsik is, amelyekhez babahordozó is vásárolható, így korábban is használható.

Szeretettel

Zsolti

Fuss babakocsival 

Oszd meg!