Miért nem rázzák a futó babakocsik a babákat?

A legtöbb babakocsis futót az a kritika éri, hogy kirázza gyermeke lelkét és a rázkódás káros a babára. A babakocsis futás valóban egészségtelen lenne gyermekünkre?

A rázkódás, főleg a baba egy éves kora előtt valóban kerülendő. Ezért is ajánlott, hogy gyermekünkkel lehetőség szerint jó minőségű útszakaszon, aszfalton kezdjük el a futást. Azonban az út minősége mellett még hangsúlyosabb, hogy olyan babakocsival induljunk sportolni, amit futásra terveztek.

Egy hétköznapi babakocsival – benne a babával – nem biztonságos a futás, ugyanis az nem rendelkezik azokkal a futó kocsikra jellemző adottságokkal, amelyek elősegítik, hogy az egyenetlen felületű utakon se érje a babát egészségtelen mértékű rázkódás. Akármennyire is célunk, hogy a lehető legsimább aszfalton fussunk, elkerülhetetlen egy kisebb kátyú, járdaszegély vagy rosszabb minőségű útszakasz. Ameddig a babával korábban csak sétáltunk, addig ennek nem volt akkora jelentősége, futás esetében azonban ez akár káros is lehet, ha gyermekünk túl fiatal.

S hogy a káros mértékű rázkódást elkerülendő milyen specialitásokkal is rendelkezik egy futó kocsi, azt, a következőkben szemléltetjük egy esernyő babakocsi és egy jó nevű futó kocsi példáján.

Levegővel töltött nagy kerekek

Egy futó kocsi (angolul” jogger”) általában 40 cm-es átmérőjű hátsó kerekekkel és legalább 30 cm-es első kerékkel rendelkezik. A nagy kerekek jóval könnyebben gurulnak át a dudorokon, kevésbé reagálnak a kisebb kátyúkra és így jelentősen kevesebb rázkódás éri a babát (ugyanúgy, mint amikor ugyanazon az úthibán egy terepjáró vagy egy személyautó fut végig). A levegővel töltött gumikerék pedig már eleve elnyeli a rázkódás egy részét.

levegős kerek csokkentett

Hatékony felfüggesztési rendszer

A legtöbb futó kocsi különböző minőségű felfüggesztéssel is rendelkezik az esetleges rázkódás további csökkentésére.

felfüggesztés csokkentett

Kerekek közötti távolság

A futó kocsiknál az első kerék messzebb van a baba súlypontjától. Ez lehetővé teszi, hogy az első kerekek szabadabban gurulnak át az út dudorjain és így szintén kevesebb rázkódást közvetít a gyermekre. Gondoljunk csak bele, mikor egy buszon a kerék fölött ülünk, vagy távolabb tőle. Hatalmas eltérést érzékelhetünk.

tengelytav 1 csokkentett

Döntöttebb ülés szög

A hétköznapi babakocsikhoz képest az ülés szög – állított pozícióban – valamivel döntöttebb a futó kocsiknál. Ez is szintén a rázkódás okozta sokk hatásának csökkentését szolgálja, ugyanis a döntöttebb ülés szög miatt nagyobb felületen oszlik el a rázkódási sokk (feje, hát és fenék) és az nem koncentráltan a gerincoszlopot éri.

ülesszög csökkentettjpg

Megjegyzés: a legtöbb futó babakocsi csak akkor ajánlott, ha a baba már tud önállóan ülni. Azonban vannak olyan futó kocsik is, amelyekhez babahordozó is vásárolható, így korábban is használható.

Szeretettel

Zsolti

Fuss babakocsival 

Oszd meg!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest