Szülés után újra fitten! Hogyan kezdjük? 1.0.

Mi előzze meg a babakocsis futást?
Várandósság alatt és szülés után sok változáson megy át a női test. Minden anyuka más, mások az adottságai, a sport múltja, a várandóssága és a szülése. Sok minden befolyásolja, hogy mikor javasolt elkezdeni sportolni. De van néhány alapszabály, amit mindenkinek érdemes betartani mielőtt intenzívebb sportolásba, futásba kezd.

Női szervek- első lépés
Első és legfontosabb lépés, amit egészségedért tehetsz, hogy intim fitnessezel rendszeresen. Ezt már a gyermekágyi időszakban is megteheted, szépen fokozatosan segíteni tudsz a női szerveknek, hogy újra a helyükre kerüljenek, megerősödj, így később nem lesznek inkontinencia problémáid. Ezek a gyakorlatok ágyban fekve, elalvás előtt 10-15 perc alatt elvégezhetőek. Ha olyan mozgásformát szeretnél majd végezni, ami rázkódással jár, ilyenek például az ugrálással járó aerobic órák, futás, akkor különösen fontos az intim fitness.

Beszélj orvosoddal!
Szülés után 6 héttel, orvosod visszavár egy kontroll vizsgálatra. Itt kérdezd meg bátran a véleményét, hogy mikor kezdhetsz sportolni, ha hozzá járul, akkor fokozatosan, a tested visszajelzéseit folyamatosan figyelve kisebb intenzitású tornákat elkezdhetsz. Az első időszakban jellemzően gyermekünkkel vagyunk otthon, nem is vágyunk még fitness terembe, szokjuk egymást és az új helyzetet. Nagyon praktikusak lehetnek az interneten található torna videók, vagy poroljuk le a szekrényben rég elfelejtett aerobic Dvd-ket, hogy alvás időben heti 2-3 alkalommal 20-30 perc alatt kicsit átmozgassuk magunkat.

Core izomzat és a szétnyílt hasizom
Várandósság alatt, általában a nők nagy része nem tud sportolni, ha igen, akkor egészen máshogy, mint korábban. Ezért a mély izomzat, meggyengülhet, így ha szülés után nem szentelünk neki figyelmet, derék és hát fájás jelentkezhet. Sajnos az sem segít, hogy babánkat általában helytelenül emeljük ki a kiságyból, görbe háttal szoptatjuk és ha karunkba vesszük, akkor általában csak egyik csípőnkön hordozzuk őt. Ezeket figyelembe véve, ha futni szeretnénk, kiegészítő sportnak remek lehet a jóga, body art, pilates mert ezen az óra típusok mind sok core izomzatot erősítő gyakorlatot és nyújtást is tartalmaznak.

core

A szétnyílt hasizom is okozhat derék fájást, inkontinencia problémákat. Mind két említett izomcsoportra, otthon végezhető gyakorlatok is vannak bőven, így az orvosi konzultáció után, amennyiben mindent rendben találnak és orvosod is hozzájárul, végezz rendszeresen gyakorlatokat.

A gyakorlatokat megtanulhatod: LoveYourBelly tanfolyamon

terhesizmok1

A legfontosabb, hogy mindig figyeld a tested visszajelzéseit.

A fent említett lépéseket viszont mindenképp érdemes követni és utána kezdeni futni, aerobikozni.(Kb 5-6 hónappal szülés után)

Ha nem hagysz elég időt testednek regenerálódni, akkor nem feltétlenül most fogod érezni a káros hatásokat, hanem idővel. Fájni fog a derekad, hátad, térded, csípőd vagy vizelet tartási gondjaid lehetnek évek múlva. Mindent szabad, csak a tested megefelően elő kell készíteni. A tartásunk a pocak növekedésével várandósság alatt megválzotott, ezt helyre kell állítani. Derék és hát izmokat kell erősíteni.

A női szerveink szalagjai megnyúltak, többszörösére duzzadt a méh és még sorolhatnánk, hogy mennyi minden történt egy normál hüvelyi szülés esetén is. Regenerálódni és erősödni kell ilyen téren is!

A szoptatás miatt nem kelle aggódni, a futás és szoptatás jó barátok, ha sok folyadékot iszol, szoptatsz futás előtt és megfelelő sport melltartót viselsz, akkor nem csökken a tej mennyisége.

Kellemes sportolást!

Fuzsi

Fuss babakocsival

Oszd meg!